Deumil.cat portarà els resultats de les consultes davant l'ONU per demanar l'autodeterminació de Catalunya

Després de la manifestació a Brussel·les l'any passat, aquest 8 de maig l'independentisme recorrerà els carrers de Ginebra


Després de portar les reivindicacions de l'independentisme català davant del Parlament europeu, el març de l'any passat a Brussel·les, Deumil.cat prepara per enguany una nova manifestació, aquesta vegada a Ginebra on hi ha la seu de les Nacions Unides. El portaveu de Deumil.cat, Enric Canela, ha explicat que es presentarà un manifest a l'ONU on també es faran arribar els resultats de les consultes sobre la independència que s'estenen pel Principat per demanar 'que ens deixin votar' aprofitant que és justament l'ONU la institució que 'reconeix el dret d'autodeterminació dels pobles'. Tal i com ja va fer en la manifestació de Brussel·les, el cantant Gerard Sesé ha compost un himne expressament per a l'ocasió.


A la iniciativa s'hi ha adherit la majoria del teixit sobiranista català, com les entitats Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret de Decidir, Sobirania i Justícia, Decidim.cat, Consulta Nacional sobre la Independència, Acte de Sobirania, Plataforma per la Sobirania i Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana, entre moltes altres.

Deumil.cat presentarà el manifest i el resultat de les consultes uns dies abans a la seu de Nacions Unides de Ginebra i el dia 8 de maig està previst que hi hagi una manifestació pel dret a l'autodeterminació. Pels organitzadors 'cal mantenir l’esperit de lluita' i 'donar a conèixer amb força la nostra problemàtica a les Nacions Unides'.

Sota el lema 'Ahir a Brussel·les, avui Ginebra, demà la nostra independència!' han intervingut a l'acte diferents portaveus de les plataformes sobiranistes catalanes, que han destacat que la iniciativa donarà 'una imatge d'unió dels catalans' i servirà per transmetre 'el desig català a decidir sense imposicions des de França i l'estat espanyol'. En l'acte de presentació s'ha fet una crida a tots els catalans i catalanes voluntaris anònims a unir-se a la iniciativa i a participar a la manifestació de Ginebra.

Hi han intervingut representants de la política catalana i del món de la cultura, com Joan Tardà (ERC), l'actor de Teatre de Guerrrila, Quim Masferrer, el cantant Cesc Freixas o l'actriu i cantant Núria Feliu.(directe.cat)




Un informe jurídic sosté la viabilitat legal de convocar un referèndum d'independència

La Coordinadora per la consulta fa una crida a constituir una plataforma plural per impulsar la iniciativa al Parlament a partir de la llei de consultes populars

La Coordinadora per la consulta sobre la independència ha fet públic aquest divendres el dictamen tècnic sobre la legalitat de la iniciativa popular per convocar un referèndum a través del Parlament de Catalunya. L'estudi conclou que la iniciativa és legalment viable, fins i tot a partir de la pregunta que es planteja a les consultes sobiranistes locals que s'han realitzat aquests últims mesos arreu de Catalunya.

L’informe jurídic encarregat per la Coordinadora nacional a la Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes conclou que és legalment possible, a l'empara de la recentment aprovada llei de consultes populars per via de referèndum, mantenir la pregunta dels referèndums actuals no oficials, però hauria d'anar precedida per un text introductori per aconseguir la seva incardinació en el marc competencial català (articles 87.2 i 166 CE).

Segons l'informe elaborat per Alfons López Tena, jurista, autor del dictamen jurídic i president de la Fundació Cercle d’Estudis Sobiranistes, la pregunta hauria de ser “formulada de manera clara, succinta i inequívoca” (art. 7 a) LCPR). A més, és legalment possible mantenir la pregunta dels referèndums actuals no oficials, tot i que hauria d'anar precedida d'un text introductori.
Més informació... ▼




Les vies del federalisme i de la independència centren l'acte central de Riudoms Decideix

En l'acte, inscrit dins de la Campanya Riudoms Decideix, es va debatre els pros i els contres de la independència de Catalunya

Colom, de los Ríos i Almeda van estar d'acord en la celebració de les consultes i del dret de Catalunya a decidir el seu futur lliurement i democràtica. De los Ríos va demanar el 'sí', de la mateixa manera que Colom, que ho va fer tant a títol personal com de CDC. Pere Almeda va destacar, però, la via federalista que la independència, tot i ser la "segona millor opció" possible, és un concepte anacrònic en l'actual Europa sense fronteres.

Àngel Colom, President de l'àmbit d'Immigració de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC); Sergi de los Ríos, diputat i regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Tarragona, i Pere Almeda, membre de la plataforma Ciutadans pel Canvi (CpC), van ser els protagonistes de l'acte central organitzat per Riudoms Decideix, un debat sobre les consultes independentistes, moderat pel riudomenc i exdirector de Catalunya Ràdio Joan M. Clavaguera. Més informació... ▼



El Cor de Noies de l'Orfeó Català canta per a Riudoms Decideix

La campanya de la plataforma Riudoms Decideix es va posar en marxa divendres passat. Entre els actes organitzats, hi va haver una conferència del Centre Català de Negocis ahir a la tarda. A la xerrada, es van tractar temes relacionats amb la viabilitat econòmica d'una estat català, com ara el dèficit fiscal o els avantatges d'un estat propi. L'agenda segueix avui amb un concert benèfic del Cor de Noies de l'Orfeó Català. El concert, que inclou música religiosa i de cinema, serà a dos quarts de dues a l'església amb entrada gratuïta. Aquest cor es va fundar l'any 2000 i el componen cantaires formades a l'entitat.
El Punt.cat




Reus centralitzarà el seguiment de les dades de totes les consultes del 25 d'abril

A la demarcació de Tarragona, hi ha 32 municipis que han cridat els seus veïns a les urnes en aquesta tercera onada

«La implicació i la ferma convicció» que han demostrat els membres de la plataforma Reus Decideix a l'hora d'organitzar el referèndum sobre la independència el 25 d'abril han fet que, en aquesta tercera tanda, la capital del Baix Camp hagi estat escollida per ser la seu de la consulta en l'àmbit de Catalunya. Així ho va explicar ahir Anna Arqué, de la Coordinadora Nacional, que va afegir que aquest dia s'habilitarà un lloc de treball al Centre de Lectura, des d'on es farà el seguiment de com evoluciona la jornada als prop de 200 municipis que també han convocat els seus veïns a les urnes. A la demarcació, a part de Reus, s'han adherit a aquesta tongada 31 poblacions més, que celebraran l'acte central de campanya del Camp i l'Ebre a la capital del Baix Camp, el proper dia 18.

«Una tongada clau» és com va definir ahir Anna Arqué, membre de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència de Catalunya, els referèndums del 25 d'abril per l'important moviment que han originat en comparació amb les dues tandes precedents, tenint en compte que en aquesta ocasió celebraran aquest exercici democràtic 192 municipis, quinze dels quals són capital de comarca. A aquestes xifres, cal afegir-hi que actualment hi ha 40.000 voluntaris treballant pel dret a decidir i que estan cridats a les urnes 1.250.000 ciutadans. D'entre les prop de 200 localitats, Reus ha estat triada per la Coordinadora Nacional per ser la seu de la jornada en l'àmbit de Catalunya. La capital del Baix Camp és la segona ciutat més gran en nombre de votants que durà a terme aquest procés d'aquí a onze dies, al darrere de Lleida (en l'onada del 13 de desembre del 2009 es va seguir la participació d'arreu del país des de Barcelona i, el 28 de febrer, des de Caldes de Montbui). Més informació... ▼



Arcadi Oliveres pronuncia a Reus una xerrada sobre les consultes populars

El president de ‘Justícia i Pau’ oferirà una xerrada divendres a les vuit del vespre a la Biblioteca Central Xavier Amorós.
Es tracta d’un acte organitzat per Punt 6 Ràdio en suport a la plataforma Reus Decideix


Punt 6 Ràdio és la primera de les setanta entitats adherides a Reus Decideix que organitza una activitat en suport a la plataforma. Es tracta de la xerrada sobre ‘Consultes populars i possibles transformacions socials’ que Arcadi Oliveres, president de ‘Justícia i Pau’, oferirà el pròxim divendres, 26 de març, a les vuit del vespre a la Biblioteca Central Xavier Amorós. La xerrada estarà presentada pel periodista Jordi Escoda, conductor de l’espai radiofònic sobre l’actualitat de Reus Decideix que s’emet dins el programa ‘De bon matí’ de Punt 6 Ràdio, l’emissora local de Reus.

‘Justícia i Pau’ és una entitat cristiana que actua a Catalunya des de l’any 1968 i que té per finalitat la promoció i defensa dels drets humans, la justícia social, la pau i el desarmament, la solidaritat i el respecte al medi ambient.




El suport a les consultes i el rebuig a la independència es mantenen estables

Un 44%, dos punts menys que a la tardor passada, rebutja avui la independència | El 49% creu que l'independentisme creix, i només el 17% ho veu en retrocés

El debat sobre la independència de Catalunya sembla haver perdut força en favor d'altres dilemes més directament relacionats amb les preocupacions quotidianes dels ciutadans, encara que això no significa que el suport a les consultes independentistes o a la pròpia secessió s'hagi modificat sensiblement. Un cop deixat enrere el gruix de l'onada de consultes municipals sobre la independència, els catalans segueixen mostrant-se majoritàriament a favor que puguin celebrar aquestes consultes en tots els pobles de Catalunya i així ho demostra el fet que el 52% dels entrevistats expressi el seu suport als referèndums, davant un 39% que es manifesta en contra de la seva realització. I el més rellevant del cas és que aquestes dades vénen a coincidir gairebé mil.limètricament amb els del sondeig realitzat el novembre passat.

Si aquestes posicions es contemplen a partir del record de vot dels consultats, la majoria dels votants del PP (el 69%) i del PSC (51%) rebutja la celebració de les consultes, mentre que el gruix dels votants de CiU (56%), Esquerra (89%) i Iniciativa (79%) dóna suport als referèndums. Tot i així, un de cada tres votants de CiU rebutja les consultes, i gairebé el 40% dels del PSC (o el 24% dels del PP) les recolza. Més informació... ▼



El model de consultes independentistes catalanes s'exporta a Euskadi Nord francès aquest diumenge

El dirigent de la coordinadora de les consultes i diputat d'ERC Uriel Bertran considera que aquest nou procés és fruit de les reunions, el juny del 2009, amb dirigents de l'esquerra abertzale

Uriel Bertran, dirigent de la coordinadora de les consultes i diputat d'ERC

El model de consultes independentistes catalanes organitzades per la societat civil s'exportarà aquest diumenge a Iparralde, a Euskadi Nord, on coincidint amb les eleccions regionals franceses 130.000 ciutadans de 122 municipis podran votar simbòlicament sobre la necessitat de crear una col·lectivitat territorial que doni sentit institucional a aquest territori.

Seran consultes simbòliques organitzades a imatge de les catalanes, segons explica el dirigent de la coordinadora de les consultes i diputat d'ERC Uriel Bertran, que les considera un dels fruits de les reunions, el juny del 2009, amb dirigents de l'esquerra abertzale, entre els quals Arnaldo Otegi.

Uriel Bertran ha detallat que de la reunió mantinguda amb diferents dirigents d'organitzacions de l'esquerra independentista basca en va sortir "molt optimista", més encara després de constatar, vuit mesos després, que es "consolida un procés democràtic" al País Basc en absència "total" de violència. Més informació... ▼



Independentistes a l'hora del tallat



Els moviments socials estan sempre sotmesos a cicles de mobilització i desmobilització. És la naturalesa d'aquesta mena de processos d'acció col·lectiva. Solen viure moments de gran intensitat, però difícilment es mantenen en el temps. En el cas de les consultes sobre la independència la pauta sembla repetir-se, però de manera menys pronunciada del que es podria esperar. Les dades de participació, tot i ser més baixes que les del 13 de desembre, no han quedat massa lluny del que es va registrar aquell dia. La raó cal trobar-la en el fet que les consultes són fonamentalment el resultat d'una suma de dinàmiques locals. I això matisa molt el possible cansament o els efectes de la més que discreta atenció mediàtica rebuda per aquesta segona onada de consultes. És cert que la novetat ha passat, que els grans mitjans han ignorat les consultes i que l'Estat ja no ha col·laborat a mobilitzar la població, com amablement havia fet les altres vegades. Però la tasca dels voluntaris i entitats a cada poble i, per què no dir-ho, també una sana rivalitat entre municipis per obtenir millors resultats que el veí, han contribuït a mantenir els nivells de participació en unes xifres més que respectables. Si posem les coses en perspectiva, i comparem aquestes votacions amb qualsevol altre procés de mobilització social -i no amb unes eleccions oficials-, ens adonarem del valor autèntic dels percentatges de participació assolits. Més informació... ▼



Riudoms presenta la consulta sobiranista del proper 25 d'abril

La votació de Riudoms Decideix se celebrarà dins de les consultes previstes pel proper 25 d'abril

L'acte de presentació va ser capaç de congregar una àmplia representació ciutadana

Després de la iniciativa d'Arenys de Munt i del seguiment de múltiples municipis del Camp de Tarragona, Riudoms va presentar en societat, ahir al vespre, la campanya a favor de les consultes populars sobre la independència. La posada de llarg de Riudoms Decideix (RD), que se celebrarà al 25 d'abril, va aconseguir omplir de gom a gom la sala d'actes de la Llar dels Jubilats i va comptar amb la presència d'un ampli ventall generacional i ideològic.

Des de RD es va remarcar com a una de les funcions principals la garantia de rigor i transparència en el prodeciment de les votacions. A més a més, Roger Caparó, portaveu de RD, va destacar que "no ens interessa el sentit del vot, no ens posicionem ni a favor ni en contra" tot i que es va ressaltar el sentit de normalitat democràtica que suposen les consultes i donar la possibilitat a la gent a manifestar la seva voluntat. Per aquest motiu, en diverses ocasions es va convidar a la societat civil riudomenca a formar part del moviment.
Més informació... ▼



El PSC i les JSC de Riudoms col·laboren amb RIUDOMSDECIDEIX, organitzador de la consulta popular de l'autodeterminacióel 25 d'Abril

La societat civil riudomenca s’està preparant per celebrar al nostre poble una consulta sobre la independència de Catalunya, de l’estil de les que s’han celebrat a Arenys de Munt i a 176 municipis catalans més.
De moment un grup de persones es mou per aconseguir adhesions i conèixer els punts de vista de personalitats, grups i entitats locals, en els quals està el PSC i JSC. Les converses i reunions que s’estan fent persegueixen l’objectiu de formar un grup el mes sòlid possible, de manera que la consulta ofereixi les millors garanties d’èxit.
Per això, el nostre grup municipal, s'implica amb Riudomsdecideix i estem disposats a treballar per a aconseguir que la consulta sigui un èxit de participació i d’expressió democràtica.
Aquest horitzó comú, ens enforteix en el nostre poble i és requisit imprescindible per prosperar en les reivindicacions democràtiques que ens il·lusionen com a poble i com a país.




Els partits riudomencs s'implicaran en la consulta popular

'Fem poble, fem país!', lema de la comissió riudomenca per al dret a decidir

En una Llar de Jubilats plena de gom a gom amb ciutadans de totes les edats, Riudoms Decideix va presentar dissabte passat la proposta de consulta popular per al proper 25 d'abril, havent aconseguint el suport de tots els grups municipals. "Estem molt contents d'haver aconseguit la màxima implicació política de tots els grups representats a l'Ajuntament de Riudoms. Tots s'han compromès a fer campanya per aconseguir la màxima participació electoral, després d'haver-la aprovat en el plenari", manifestava Roger Caparó, membre de Riudoms Decideix.

Membres de la comissió 'Riudoms Decideix'

L'acte informatiu, molt concorregut per riudomencs de totes les edats, va transcórrer amb diferents parlaments de membres de la comissió oragnitzadora de la consulta amb el clar objectiu d'apel·lar a la participació democràtica, així com també de Pere Borràs, regidor d'Almoster, que va explicar aspectes organitzatius de l'experiència del seu municipi en la consulta del proppassat 13 de desembre.

Seguidament, l'assemblea finalitzà amb la lectura del 'Manifest de la Consulta Ciutadana a Riudoms pel Dret d'Autodeterminació del poble de Catalunya', on s'esmenta l'article primer del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, de les Nacions Unides, que va entrar en vigor l'any 1976 i va ser ratificat per l'Estat espanyol, el 27 de juliol de 1977. Aquest proclama: "Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament econòmic, social i cultural".

El Manifest es congratula de l'aprovació de dues mocions al respecte: una en defensa del dret a la celebració d'una consulta popular i l'altra de suport al dret de Catalunya a l'autodeterminació. "Si els riudomencs participem en aquesta consulta local, i més endavant, en una consulta a nivell nacional, exercirem un dret democràtic bàsic que no va contra ningú sinó en favor de decidir sobre un aspecte fonamental del futur de la nostra societat i dels nostres fills", conclou.




Les consultes sobiranistes del 28 de febrer mobilitzaran més de 250.000 catalans

44 municipis del Principat de Catalunya ja han confirmat que faran una consulta sobre la independència el proper 28 de febrer. Això significa que més de 250.000 catalans estaran cridats a les urnes, en una nova jornada clau pel sobiranisme català.

15.01.2010 - 17:01 - Països Catalans

Una gran part dels municipis que votaran el 28 de febrer estan concentrats a la zona del Vallès, el Maresme i l'Àrea Metropolitana.
A diferència del 13 de desembre, a més, en aquesta ocasió votaran fins a tres municipis del Baix Llobregat: Torrelles de Llobregat, Begues i Molins de Rei . A les comarques gironines es faran consultes en 15 municipis, mentre que a les comarques de Tarragona i Lleida ho faran set localitats. A la Catalunya Central i el Penedès, de moment han confirmat la data vuit municipis més. Més informació... ▼



Neix una entitat per fomentar l'organització de consultes sobre la independència a l'Ebre

Xerta en celebrarà una el 28 de febrer · Ulldecona i Alcanar, el 25 d'abril

16.01.2010 - 19:49 - Països Catalans

Els col·lectius i les associacions que formen part de la Comissió 11 de Setembre a les Terres de l'Ebre i les coordinadores locals dels municipis que volen impulsar consultes populars sobre la independència de Catalunya han constituït avui a la tarda la Coordinadora per a les Consultes a les Terres de l'Ebre. L'entitat neix amb la finalitat d'optimitzar esforços i assessorar les coordinadores o entitats locals que vulguin impulsar una consulta popular a la zona. Més informació... ▼



Lleida farà la seva consulta sobre la independència tot i l'oposició de l'Ajuntament

Ja s'ha iniciat una campanya per recollir fons i adhesions. Esperen poder votar el 25 d'abril

18.01.2010 - 17:00 - Països Catalans

Unes 150 persones han començat a treballar en la preparació de la Consulta sobre la Independència que es realitzarà a la ciutat de Lleida el proper 25 d’abril, tot i el polèmic 'no' del govern municipal a donar suport a un referèndum d'aquestes característiques. Més informació... ▼



Reus, més a prop de la consulta per a la independència

Dijous tindrà lloc una reunió informativa al Centre de Lectura

18.01.2010 - 13:05 - Països Catalans

La Comissió Organitzadora de la Consulta per la Independència de Reus s'ha constituït darrerament a la ciutat amb l'objectiu de tirar endavant una consulta popular a la capital del Baix Camp, segons ha informat Punt 6 Ràdio. Asseguren que el grup impulsor és "força plural" i que està format tant per gent no vinculada a cap partit ni entitat com per persones de diferent color polític.

La Comissió està fent una crida a la ciutadania i al teixit associatiu de la ciutat per a què s'impliquin en l'organització d'una consulta que encara no té data de realització. Per aquest motiu, s'ha organitzat una reunió pel proper dijous 21 de gener a les vuit del vespre a la Sala d'Actes del Centre de Lectura amb la idea de debatre la proposta de tirar endavant la consulta i de constituir la plataforma ciutadana organitzadora de la iniciativa popular.

El passat 13 de desembre es van dur a terme consultes populars en diverses poblacions del Camp de Tarragona amb una participació de més del 30% al Baix Camp i un vot favorable del 95%.




28-F: les ciutats mitjanes decideixen

Més de 250.000 persones de 60 municipis estan cridades a votar en la segona onada de referèndums

Afalta d’un mes per a la segona jornada de consultes sobre la independència, les comissions locals treballen de manera incansable per aconseguir una bona participació. El 28 de febrer més de dues-centes cinquanta mil persones, repartides en 59 municipis de Catalunya, estan convocades a les urnes. A l’espera que en la tercera tongada de referèndums s’hi sumin ciutats grans del país, com Girona, Sabadell, Manresa i Granollers, aquesta segona onada engloba poblacions mitjanes de desenes de comarques. Més informació... ▼



L'organització de les consultes sobiranistes tria el 20 de juny per celebrar la quarta tanda

El sistema informàtic de la convocatòria del febrer calcularà la participació dels menors de 18 anys i dels immigrats

Un votant a les Borges Blanques el dia 13 de desembre passat. Foto: EFE.

Ja és definitiu que hi haurà quarta onada de consultes sobiranistes. Serà el diumenge 20 de juny. Així ho va decidir en una sessió plenària la coordinadora organitzadora, reunida ahir a Caldes de Montbui coincidint amb unes jornades de formació per als municipis que participaran en la tongada del 28 de febrer. La data del juny, a la qual s'espera que s'afegeixin ciutats grans com ara Reus i Sant Boi de Llobregat, va competir amb els dies 6 i 13 del mateix mes, els quals es van descartar per la coincidència amb l'època d'exàmens dels estudiants –es pot votar a partir dels 16 anys– i amb les eleccions a la presidència del FC Barcelona. D'altra banda, el sistema informàtic del 28-F permetrà conèixer la participació tant de la franja inferior als 18 anys com de les persones immigrades.
Més informació... ▼