Mocions aprovades al Ple de l'Ajuntament del dia 19/11/09 referents al Dret a Decidir:

1/MOCIÓ PRESENTADA PER ERC EN DEFENSA DEL DRET A DECIDIR I DE LA CONSULTA POPULAR PER A LA INDEPENDÈNCIA, aprovada amb els vots favorables de ERC i CIU i amb l’abstenció de PSC.

“La nació catalana es troba en una cruïlla decisiva de la seva història. Després de més de trenta anys del restabliment de les llibertats democràtiques, les limitacions del marc polític i jurídic vigent pel que fa a l’avenç i el reconeixement de l’autogovern, fins i tot dins els estrets paràmetres establerts pel règim autonòmic, s’han fet cada vegada més evidents a ulls de tothom. Ja ningú no dubta que l’Estat espanyol continua mantenint, malgrat la modernització social i institucional que ha viscut durant aquest llarg període, una voluntat uniformitzadora i absolutament refractària a l’avenç nacional dels Països Catalans.

En un moment com el present té una importància fonamental la unitat del poble de Catalunya en la defensa dels seus drets nacionals i democràtics. I, més enllà encara, el compromís actiu i la participació del conjunt de la ciutadania en la definició del futur que més li convé al país. El dret a decidir, doncs, és un element bàsic i irrenunciable que, en democràcia, ningú no pot negar als catalans i les catalanes.

És per tot plegat que cal saludar molt positivament iniciatives com la consulta popular per la independència d’Arenys de Munt. Només des de la por a la llibertat es poden entendre les pressions i les amenaces que s’han exercit sobre aquesta, tant per part de grups de caràcter feixista com, i això és encara més greu, des del mateix govern de l’Estat. Tot plegat és una mostra de la baixa qualitat de la democràcia espanyola quan topa de ple, encara que sigui en un pla merament simbòlic, amb el dret a decidir del poble català.

Per tot això, l’Ajuntament de Riudoms

ACORDA:

1. Defensar el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur sense traves ni limitacions de cap mena, en la línia del pronunciament del Parlament de Catalunya de 1989.
2. Donar suport a la consulta per la independència d’Arenys de Munt i a tots aquells possibles, inclòs Riudoms, on es formulin consultes similars, com un saludable exercici de democràcia, obert a la participació de la ciutadania d’aquest municipi.
3. Encoratjar a actuar amb llibertat, i en complicitat amb la societat civil, als ajuntaments d’altres municipis dels Països Catalans que es plantegin la realització de consultes similars.
4. Exigir al govern espanyol el respecte més escrupolós al dret dels municipis catalans que així ho considerin convenient a celebrar consultes populars per a la independència.
5. Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya i als portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra.”



2/ Moció presentada pel grup municipal del PSC-PM de suport a les consultes populars municipals sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya, aprovada amb els vots favorables de PSC i amb l’abstenció de CIU i ERC.

“El passat dia 13 de setembre es realitzava a la vila d’Arenys de Munt (El Maresme) una consulta popular sobre la voluntat ciutadana que el poble català es constitueixi en un estat independent, fet que es produïa per primera vegada en un municipi dels Països Catalans.

Aquesta iniciativa ciutadana ha marcat un abans i un després en la història del nostre país. I a partir d’aquest precedent molts municipis catalans han manifestat la seva voluntat de realitzar, igual que a Arenys, una consulta popular sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

La consulta es va celebrar en un clima festiu i sense cap tipus d’incidència, demostrant així el grau de maduresa de la societat catalana i fent bons els postulats que algunes persones defensem que la ciutadania de Catalunya té assumit el dret a decidir i que el seu exercici no ha de comportar cap tipus de conflictivitat social.

Vista doncs que aquesta experiència ha estat reeixida bàsicament per dos factors molt importants, primer, la implicació de les entitats cíviques i socials i segon, la complicitat i la unitat de la majoria de les forces polítiques presents al consistori arenyenc, pensem que cal continuar aquest procés de consultes populars en els altres municipis catalans.

Malgrat que els governs locals no podem convocar consultes populars sobres matèries que sobrepassin l’àmbit de les competències municipals, és evident que no podem restar sense actuar davant de temes que són d’interès general per a la població, igualment com hem fet els ajuntaments durant molts anys en moltes matèries que no eren de competència municipal.

Entenem també que mentre el Parlament està tramitant la Llei de consultes populars per via del referèndum el mecanisme de les consultes populars convocades per entitats cíviques i socials amb el suport dels ajuntaments és el camí a seguir.

Atès tot l’exposat anteriorment, el ple de l’ajuntament de Riudoms acorda el següent:

Primer.- Constatar i felicitar la demostració de civisme i democràcia participativa que ha dut a terme la població d’Arenys de Munt, convertint una consulta popular en una festa i demostrant que exercir el dret a decidir és possible.

Segon.- Donar suport, quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació a l’ajuntament, a les iniciatives populars que sorgeixin des de les entitats cíviques locals per a la celebració de consultes populars sobre qualsevol assumpte d’interès social o ciutadà, incloses –si és el cas- les dirigides a conèixer la opinió que té la ciutadania sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya.

Tercer.- Fer arribar aquest acord al president del Parlament de Catalunya, a la presidenta del Parlament de les Illes Balears i a la de les Corts del País Valencià, a l’Ajuntament d’Arenys de Munt i als i les portaveus dels diferents grups amb representació a la cambra”.